Hoe lid worden?

Je persoonlijk lid maken van RedFed?

Je kan je als persoon aansluiten bij een erkende reddingsclubs in je buurt. Zo word je automatisch lid van RedFed en geniet je van allerlei voordelen (zie onderaan). 
 
Een overzicht van alle erkende reddingsclubs aangesloten bij de Vlaamse Reddingsfederatie, vind je hier.
 
Heb je geen erkende reddingsclub in je buurt?
 1. Je kan zelf een nieuwe reddingsclub oprichten: Een handleiding en de nodige invulformulieren kan je terugvinden in de infotheek. Het RedFed-secretariaat helpt je met plezier bij de oprichting van je eigen vzw. 
 2. Of je kan een reddingsclub oprichten als onderafdeling van je bestaande watersportclubEen handleiding en de nodige invulformulieren kan je terugvinden in de infotheek. Het RedFed-secretariaat helpt je met plezier bij de oprichting van je reddingsclub als onderafdeling. 
 3. Of je kan rechtstreeks lid van RedFed worden: Dit doe je door te registreren als nieuwe gebruiker in Mijn RedFedNadat je geregistreerd bent, ga je naar het tabblad 'Lidmaatschap' en kan je je aansluiting bij de Vlaamse Reddingsfederatie verzenden. Een factuur zal je per post worden toegestuurd. Enkel wanneer het lidgeld betaald is, zal je lidmaatschap goedgekeurd worden. Het lidgeld geldt tot 31 december van het lopende jaar.
 

Je organisatie lid maken van RedFed?

Ook zwembaden en zwem-, duik- en watersportclubs kunnen als organisatie lid worden van RedFed. Het lidmaatschap loopt telkens van 1 januari tot 31 december van het lopende jaar.  
 
Voor meer informatie over het lidmaatschap als organisatie en de bijhorende voordelen neem je best contact op met het RedFed-secretariaat.

 

Voordelen bij je RedFed-lidmaatschap

Door je aan te sluiten bij een erkende reddingsclub heb je de mogelijkheid uit drie verschillende categorieën van lidmaatschap, namelijk (1) R lid, (2) R+ lid of (3) C lid. Een rechtstreeks lid van RedFed is automatisch een R+ lid. Afhankelijk van je aangesloten lidmaatschap geniet je van tal van voordelen.

R, R+ en C leden genieten van:

 • Verzekering: Elk lid is verzekerd voor elke activiteit georganiseerd door RedFed en/of haar reddingsclubs.
 • Informatie en ondersteuning van materiaal: Elk lid kan bij RedFed terecht voor de nodige informatie omtrent reddings- en reanimatiemateriaal, zowel over de aankoop als het ontlenen ervan.

R+ en C leden genieten van:

 • Tijdschrift "De Boei": Elk R+ of C lid ontvangt driemaandelijks per post het Lifesaving magazine ''De Boei". Dit is een tijdschrift boordevol informatie over reddings-, reanimatie-, EHBO-technieken, reddingsmaterialen en de reddingssport.
 • Bijscholing: R+ of C leden kunnen gratis deelnemen aan bijscholingen voor clubbestuurders, trainers en officials georganiseerd door RedFed.
 • Erkende bijscholingen Redder: RedFed verzorgt bijscholingen met een degelijke kwaliteit en oefenintensiteit voor redders. R+ en C leden genieten van een voordeeltarief. Voor deze leden vermindert de deelnameprijs voor een publieke bijscholing met € 15.
 • Homologatie: Als R+ of C lid kan je jouw reddersdiploma homologeren tot het 'International Certificates' (betalend). Hiermee kan je aan de slag als redder in het buitenland.
 • Aankoop van reddings- en reanimatiemateriaal: Alle R+ en C leden genieten van (i) 8% korting bij een aankoop van materiaal bij CardioService, (ii) 5% korting op materiaal (uitgezonderd op drukwerk) via de online RedFed-winkel en (iii) een exclusieve korting van 25% op het volledige Etixx sportvoedings- en supplementengamma. 
 • Uitleendienst: Iedereen kan beroep doen op de uitleendienst van RedFed. Reddings- en reanimatiemateriaal (zuurstofkoffers, reddingsboeien, reanimatiepoppen,...) worden aan een lagere prijs ontleend aan R+ en C leden.
 • Jobservice: Elk R+ en C lid kan beroep doen op de jobdienst van RedFed. Wanneer zwembaden en watersportclubs een redder willen aanwerven krijgen zij een lijst met beschikbare en gediplomeerde personen. RedFed publiceert de vacatures op haar website en helpt ook redders bij hun zoektocht naar een job.
 • Beroepsverzekering: R+ en C leden die zelfstandige en occasionele lessen geven (bv. aquagym, privé-zwemlessen,…) of occasioneel redder zijn, kunnen optioneel, tegen uiterst voordelige voorwaarden, een verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid opnemen. Deze extra waarborg voor zelfstandige/private beoefening buiten clubverband dient aangevraagd te worden bij de federatie vóór aanvang van de activiteit.

C leden genieten van:

 • Reddingssport competitie: Als C lid mag je deelnemen aan alle officiële wedstrijden in het zwembad en in open water georganiseerd door RedFed. RedFed organiseert in alle Vlaamse provincies wedstrijden, alsook een Vlaams en Belgisch kampioenschap. Daarnaast worden ook SERC (Simulated Emergency Response Competition) kampioenschappen georganiseerd tussen alle (beroeps)redders.