Moest het niet van de mondmaskers afhangen dan zagen we enkel blije gezichten afgelopen weekend. Je moest ook af en toe drie keer kijken om te weten wie er achter het masker schuil hield. Desonodanks genoten zowel atleten, sporters, helpers, officials, organisatoren zichtbaar van het BK. Het weer was ons ook gunstig gezind en dit alles op een mooie locatie maakte het een top weekend voor de Belgische reddingssport. 140 atleten zetten met veel plezier hun mondmasker op en ontsmetten zonder protesteren ongeveer 100x keer hun handen om alles zo coronaproof te houden. Eenmaal de maskers afmochten veranderde het blije gezicht hier en daar naar een ernstige blik met de focus op het parcours en de tegenstanders. De uitdagende omstandigheden op zaterdag zorgde voor wat vertraging maar de spektakelwaarde steeg hierdoor ook. De golven en de stroming maakte elke fout tot een kostbare fout. Tijdens de oceanman viel menigeen uit de surf ski en bij het zwemgedeelte was het enorm moeilijk om een rechte lijn te zwemmen. De sterke stroming, veroorzaakt door de mooie pier van Blankenberge, verraste veel sporters en liet hen zowel tegen stroom in peddelen, boarden en zwemmen. Het onderdeel Beach Flags, wat de meeste vragen opriep bij het corona proof organiseren, verliep uiteindelijk goed. De wind van de afgelopen week had de anders mooie vlakke arena een beetje omgetoverd tot een soort van kuip. Toch wisten de officials er een mooi parcours in op te bouwen en de wedstrijd zelf verliep vlot. Zowel de handen als de stokjes werden na elke run ontsmet. 

De tweede dag begon veel rustiger en verliep ook zonder vertragingen. De uitgestelde proef van zaterdag werd er met speels gemak tussenin geprogrammeerd.Ook hier zagen we tijdens de sprint de invloed van de wind van afgelopen week. De sprinters moesten ook hier rekening houden met twee lichtglooiende golven. Tegen het einde van de namiddag werd de zee weer wat wilder en dat maakte het weer leuker voor de surf ski race en de aflossingen. Het verschil tussen de atleten die deze zomer aan zee getraind hebben en zij die enkel in een meer of kanaal konden trainen was duidelijk merkbaar. Het ging duidelijk ten koste aan stabiliteit al kon dat de pret niet bederven. Iedereen was blij om na 6 maanden competitiepauze de draad eindelijk terug op te pikken. Tijdens het trekken van de foto's werd ook rekening gehouden met de GDPR. Atleten die niet op de foto wilden werden vakkundig weggewerkt.

118894193 2722574571326948 2429957577773324892 nDe talrijke Belgische titels werden als volgt verdeeld onder de clubs:

  • COAST: 23
  • BRC: 16
  • LSC: 15
  • RCTAL:14
  • VZWDH: 12
  • LERC: 11
  • BOUST: 3
  • STH: 3
  • PORC: 1 

 

 

 

 

We bedanken de Vrije Zwemmers Wenduine, onder leiding van Karel Logghe, de O'neill Beach Club en stad Blankenberge voor de ontvangst en de organisatie. We bedanken de clubs voor hun aanwezigheid, voor het leveren van de nodige officials en voor het begripvol omgaan met de coronamaatregelen.

We kijken nu uit naar de volgende uitdaging om de zwembadwedstrijden coronaproof te organiseren. Ook hier moeten we rekening houden met de wetgeving en de interne regels van de zwembaden waar de wedstrijden georganiseerd worden en moeten ook rekening houden met een eventuele derde piek. Het is alleszins de bedoeling om alle wedstrijden door te laten gaan al zal hier en daar het format aangepast worden. We houden jullie op de hoogte van de evoluties.