WVDO vierkant1Zonder officials zijn er geen sportwedstrijden. Tienduizenden scheidsrechters, juryleden, resultaatopnemers,… zorgen ervoor dat we wekelijks op een faire manier aan sport kunnen doen. Tijdens de derde editie van de Week van de Official, van 7 tot en met 15 oktober 2017, zetten we hen extra in de bloemetjes. 

Sporters en sportclubs in Vlaanderen kunnen opnieuw leuke acties en initiatieven organiseren tijdens de Week van de Official. Een schouderklopje, een kleine attentie, een feestje,... of gewoon een “dikke merci”. In elke sportclub in Vlaanderen verdienen de officials het om even in de spotlights te staan. Gebruik de hashtags #bedanktscheids en #bedanktjury op de sociale media om je acties te delen!
De Week van de Official is een sporttakoverschrijdend initiatief en wil respect en waardering tonen voor de wekelijkse inzet van officials in Vlaanderen. Ook dit jaar zetten 33 sportfederaties mee hun schouders onder de campagneweek.

Bezoek zéker één van onderstaande communicatiekanalen:

 
Deelnemende sportfederaties:
Badminton Vlaanderen - Cycling Vlaanderen - Danssport Vlaanderen - FALOS-Sportfederatie van de KWB, Golf Vlaanderen - GymnastiekFederatie Vlaanderen - Klim- en Bergsportfederatie - Koninklijke Antwerpse Vereniging van Vriendenclub - Koninklijke Belgische Korfbalbond - Vlaamse Liga - Parantee – Psylos - Rugby Vlaanderen - Sporta-federatie -Vlaamse Baseball en Softball Liga - Vlaamse Basketballiga - Vlaamse Boksliga Vlaamse Handbal Vereniging - Vlaamse Hockey Liga - Vlaamse Judofederatie - Vlaamse Kano & Kajak Federatie - Vlaamse Karatefederatie - Vlaamse Liga Paardensport - Vlaamse Reddingsfederatie - Vlaamse Roeiliga - Vlaamse Rollerbond - Vlaamse Schietsportkoepel - Sneeuwsport Vlaanderen - Vlaamse Taekwondo Bond - Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga - Volley Vlaanderen - Vlaamse Zwemfederatie - Voetbal Vlaanderen - Waterski Vlaanderen - Wind en Watersport Vlaanderen

FAQ van de maand

Voor aanvang van de cursus kan je deelnemen aan een sterk aanbevolen adviserende toelatingsproef (= het voorbereidend reddersbrevet behalen). Het is echter geen verplichting om in te kunnen schrijven voor een cursus Hoger Redder. De examinator van de toelatingsproef kan enkel de kandidaat-cursist een positief of negatief advies formuleren in functie van de cursusorganisatie.

 

Beschrijving van de toelatingsproef:

Te water gaan met startduik (1) en 25 meter onder water zwemmen (2), 25 meter op de rug zwemmen met de polsen uit het water(3) binnen de tijd van 1 minuut en 15 seconden (4); gevolgd door 150 meter zwemmen met de ogen boven water en naar voor kijkend (5) in een totale tijd van 4 minuten en 30 seconden.

 • (1) niet toegelaten: inspringen of duiken met hoofd boven water
 • (2) niet toegelaten: ogen boven water voor aantikken of crawl zwemmen
 • (3) niet toegelaten: afstoten/aantikken op de buik; toegelaten: afstoten onder water met armen opwaarts
 • (4) wie vroeger aankomt, mag onmiddellijk doorzwemmen
 • (5) niet toegelaten: waden; toegelaten: wisselen van zwemslag, officiële keerpunten

De proef wordt afgenomen in een 25 meter zwembad. De kandidaat is in zwemkledij. Een zwembrilletje en een neusknijper zijn niet toegelaten. De kostprijs van de toelatingsproef bedraagt min € 2,50.

 

Behalen van de toelatingsproef:

 • op elke cursusplaats: voor de start van elke cursus zijn er mogelijkheden tot het behalen van het voorbereidend reddersbrevet
 • tijdens de trainingsuren van alle erkende reddingclubs
 • in verschillende zwembaden bij de redders (indien ze het brevet voorhanden hebben)

Gelieve met de contactpersonen van de cursus (cursusverantwoordelijke/docent), de club (secretaris/trainer) of het zwembad (kassa/redders) vooraf contact op te nemen.

Met grote spijt dient de Vlaamse Reddingsfederatie mee te delen dat het vervolg op het Belgisch Kampioenschap Lifesaving Open Water 2016, dat door zou gaan op 25 september 2016 te Rotselaar, geannuleerd wordt.

Op zondag 21 augustus 2016 moest het BK in Westende stilgelegd worden omwille van weersomstandigheden.  Het besluit werd genomen om op 25 september 2016 de geannuleerde disciplines te laten doorgaan in de Plas van Rotselaar (Domein Ter Heide).  Vorige week bleek het water echter besmet te zijn met blauwalgen.  Deze bacteriën kunnen in sommige gevallen giftige stoffen afscheiden die, bij inslikken, tot ziektesymptomen kunnen leiden.  Er geldt bijgevolg een zwemverbod in de Plas, dat tot op heden nog niet opgezegd is.

Aangezien de waterkwaliteit het niet toelaat om op een veilige manier aan watersport te doen, en met de gezondheid van alle atleten in het achterhoofd, voelen wij ons genoodzaakt om het BK volledig te annuleren. 

Wij betreuren dit voorval en hopen op jullie begrip.

Alweer minder goed nieuws voor het BK: Na annulering van enkele proeven omwille van het slechte weer op 21 augustus 2016, is er blauwalg gesignaliseerd in de Plas van Rotselaar, waar normaal gezien het tweede deel van het kampioenschap door zou gaan op 25 september 2016. 

Blauwalgen zijn, ondanks wat de naam doet vermoeden, bacteriën die in sommige gevallen giftige stoffen kunnen afscheiden.  Het inslikken van water dat besmet is met blauwalg, kan leiden tot ziektesymptomen.

Voorlopig geldt er een zwemverbod in heel de plas.  We houden contact met de beheerder van de plas en houden jullie, met gekruiste vingers, op de hoogte van het laatste nieuws.

 

(Foto Wikipedia)

 

Op 20 en 21 augustus 2016 ging het Belgisch Kampioenschap Lifesaving Open Water door in Westende.  De wind en golven waren echter niet vergevingsgezind waardoor op 21 augustus de meerderheid van de proeven geannuleerd werd.  Het vervolg op het BK is bij deze bevestigd en zal in Rotselaar plaatsvinden op 25 september 2016 vanaf 9u

 

De volgende proeven worden georganiseerd:

 • Board Race
 • Surf Ski
 • Oceanman
 • Board Rescue
 • Rescue Tube
 • Oceanman Relay

 

De proeven zijn enkel toegankelijk voor deelnemers die oorspronkelijk ingeschreven waren voor de proeven van het BK maar door weersomstandigheden niet konden deelnemen.

 

Meer informatie volgt later!

 

(Foto: Ludo Coulier)