Een nieuw jaar gaat van start. Maar... onze reddersbijscholingen en -opleidingen voor het jaar 2022 staan voorlopig nog 'on hold'. 

Na een jaar met alleen maar online bijscholingen, willen we heel graag terug fysieke reddersbijscholingen (duurtijd 4u) organiseren in 2022. Door de huidige maatregelen mogen we nog niet starten met onze fysieke reddersbijscholingen. Wil je al wel graag de inhoud van de bijscholingen voor 2022 weten? Neem dan zeker een kijkje op onze webpagina.

Verder wachten we vol ongeduld op de nieuwe richtlijnen van het Overlegcomité om er samen met jullie - en onze reddingsclubs - voor 200% in te vliegen! 

UPDATE 06/01: We starten vanaf 16 januari 2022 met onze fysieke reddersbijscholingen, mits het naleven van enkele strikte regels. De docent geeft hierover meer uitleg.

Stay safe!

Het RedFed-secretariaat gaat er even tussenuit. Het secretariaat zal gesloten zijn van 24 december tot en met 2 januari. Vanaf 3 januari zijn we terug telefonisch bereikbaar.

We wensen al onze leden en partners het allerbeste voor het nieuwe jaar!

 

Vanaf 2022 willen we al onze communicatie nog beter maken! We slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar enkele vrijwilligers die ons team communicatie wil versterken.

We starten met een werkgroep die in de maand december tweemaal online zal samenkomen om ons communicatieplan op punt te stellen.
Je kan hier uiteraard ook vrijblijvend aan deelnemen om jouw mening te geven.

Nadien gaat ieder op zich aan de slag met zijn/haar eigen takenpakket: influencers, ambassadeurs, medewerkers en IT-deskundigen. We hopen op zoveel mogelijk krachten beroep te kunnen doen.

Ben jij geïnteresseerd om ons team te vervoegen? Laat dan zeker van je horen tegen 01/12/2021 via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Er komt een nieuwe Week van de Official aan. Van 1 tot 10 oktober 2021 zetten we onze officials op het hoogste schavotje.

Dit jaar geven we hen allemaal een welverdiende medaille voor hun 100% inzet en expertise tijdens onze wedstrijden reddend zwemmen. Zonder onze officials zouden er geen wedstrijden zijn. Officials zijn dus zeer belangrijk en verdienen daarom ook eens een medaille. Doen jullie ook mee om jullie officials extra in de bloemetjes te zetten? Bezoek dan zeker onze Facebook- en Instagrampagina.

Op dinsdag 5 oktober organiseert VSF samen met het Centrum Ethiek in de Sport ook een live panelgesprek voor alle officials. Meer info: www.weekvandeofficial.be

 

Het laatste EK werd in 2019 georganiseerd. Daarna kwam corona en die zette de internationale en zelfs nationale klok van veel sporten een tijdje stil. Zo ook die van het reddend zwemmen (lifesaving). Het was voor de sporters echt uitkijken naar afgelopen week. Van 12 tot 19 september stond in Castellon de la Plana (Spanje) het Europees Kampioenschap Lifesaving gepland voor Jeugd (15-18 jarigen) en voor de open categorie (16+). Het werd een kampioenschap om nooit te vergeten. Daar kunnen de sporters, de officials, de trainers en de supporters van getuigen.

Onze Belgen kaapten maar liefst 18 medailles weg en waren nog nooit zo succesvol. Ondanks een stijgend internationaal niveau waar veel landen topzwemmers aantrekken blijft België de aansluiting behouden dankzij een goede werking van de Vlaamse Reddingsfederatie (RedFed) en de Ligue Francophone Belge de Sauvetage (LFBS). Met een goede samenwerking tussen de Vlaamse Zwemfederatie en de Vlaamse Reddingsfederatie zouden we nog beter kunnen scoren. In een aantal landen is het zelfs 1 federatie en daar heeft het reddend zwemmen meer aanzien.

Het reddend zwemmen bestaat uit 10 wedstrijdonderdelen die afgewerkt worden in een 50m bad en 10 wedstrijdonderdelen die zich afspelen op het strand en in de zee. Waar België vroeger enkel sterk was in de zwembadproeven is dit nu meer in balans. Op Europees niveau zitten we qua openwater bij de toplanden. Het was het kampioenschap van Sammy Feys en Chloë Porton, die beide aangesloten zijn bij Flanders COAST lifesaving Team (Middelkerke). Ze wonnen elk 2 gouden medailles en 2 zilveren medailles. Chloë deed er nog een extra gouden medaille bij in de Beach sprint aflossing en Sammy won individueel ook nog brons.


Het open team dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Goud:

 • Chloë Porton - beach sprint dames
 • Sammy Feys - surf ski heren
 • 4x90 beach sprint Relay - dames open (Aurélie Romanini, Sofie Boogaerts, Stefanie Lindekens, Chloë Porton)

Zilver:

 • Chloë Porton: beach flags dames
 • Sammy Feys: oceanman heren
 • Rescue tube - dames open (Aurélie Romanini, Bo Van de Plas, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • 4x25m pop - dames open (Aurélie Romanini, Nele Vanbuel, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • Line throw - dames open (Bo Van de Plas, Aurélie Romanini)
 • Line throw - heren open (Lenz Bolckmans, Maarten Van Laethem)

Brons:

 • Sammy Feys: board race heren
 • Robbe Wilmots - beach flags heren
 • Nele Vanbuel - surf ski dames

 

Het jeugdteam dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Zilver:

 • Noël Clement - surf ski heren
 • Melanie Delannoy - beach flags dames
 • Rescue tube - dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lotte Istas, Melanie Delannoy)

Brons:

 • Line throw dames (Ella Jacobs, Lore Dumortier)
 • 4x25m pop dames jeugd (Lore Dumortier, Liezel Bracke, Ella Jacobs, Elise Croes) in een nieuw Belgisch record
 • 4x50m gordelaflossing dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lore Dumortier, Lotte Istas) in een nieuw Belgisch record

 

2021 staat eveneens in het teken van de kwalificaties voor de World Games. Ook op dat vlak behoudt België nog enkele kansen. De volgende 3 atleten staan voorlopig nog in de top-8 van de World Ranking, die van de Internationale Federatie (ILS) recht geeft op een World Games kwalificatie.
- Bo Van de Plas op 100m manikin tow with fins dames
- Bo Van de Plas op 200m superlifesaver dames
- Aurélie Romanini op de 50m manikin carry dames
- Corentin Stavart op de 100m manikin tow with fins heren

Daarnaast hebben de dames sterk gezwommen op hun favoriete onderdeel de 4x25m popaflossing. Ze zetten met 01’19”71 een derde snelste tijd ooit neer op dit nummer. Ze werden in de geschiedenis enkel door zichzelf geklopt tijdens de World Games van 2017 (01’19”69) en op dit kampioenschap bleek Duitsland ook sneller met 1’18”50. Hopelijk kan België in 2022 met enkele atleten naar de World Games (d.i. de Olympische Spelen voor niet-Olympische Sporten). Er komen dit jaar nog een aantal wedstrijden aan waar de Belgen selectietijden kunnen zwemmen. Op 13 en 14 november zijn we te gast in de Wezenberg te Antwerpen waar we een grote internationale wedstrijd organiseren.

Jij bent lid van RedFed, en daar zijn wij heel blij mee! Want we willen graag iedereen blijven betrekken, want samen bereiken we zoveel meer. RedFed heeft een vragenlijst opgemaakt om te peilen naar jouw ervaringen met onze federatie.

In de toekomst wenst RedFed een ‘community’ op te richten waar onze sporters en onze hulpverleners (redders) samenkomen. RedFed brengt al haar leden samen en zorgt ervoor dat de kennis en skills vanuit verschillende invalshoeken worden gedeeld. Want wij geloven er namelijk in: “Once a life saver, always a life saver!”.

Klik hier: VRAGENLIJST (AFGESLOTEN)

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 11 mei 2021 en het federaal ministerieel besluit van 4 juni kregen we een vooruitblik op de versoepelingen die we de komende maanden mogen verwachten. Via deze update trachten we op basis van de beschikbare informatie een overzicht te geven.

In het kort gelden volgende regels vanaf 9 juni:

Voor iedereen:

 • Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.
 • Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:
  • Kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.
  • Conform het MB mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact.
 • Sportactiviteiten in een georganiseerde context:
  • Kunnen doorgaan in een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).
  • Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

Specifiek voor sportkampen en sportstages geldt:

 • Sportkampen voor kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  • Groepen van max 50 personen tot en met 24 juni (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders.
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport.
  • Begeleiding draagt mondmaskers.
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
  • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk tot en met 24 juni, dit kan wel vanaf 25 juni.
  • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

Publiek is toegelaten onder volgende voorwaarden:

 • Bij sporttrainingen en wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van het zelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.
 • Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200).
 • Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen

Algemeen geldt:

 • De richtlijnen voor LO-lessen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.
 • Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het strikt toe.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
 • Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca. Meer info vind je op de website website www.heropstarthoreca.be.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing.

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente. Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

apps01Na overleg met de leden van het Permanent Overlegorgaan (Sport Vlaanderen) werd er besloten om een lijst samen te stellen van de redders die nog bijgeschoold dienen te worden in 2021. Rond 15 mei zullen onze reddingsclubs een datum krijgen om in samenspraak met een erkend VTS-docent een nieuw online reddersbijscholing te organiseren. Deze nieuwe reddersbijscholingen komen nadien in onze activiteitenkalender zodat geïnteresseerde redders zich alsnog kunnen inschrijven.

Ben je gediplomeerd redder en heb je dit jaar nog geen online reddersbijscholing gevolgd? Maak je dan zo snel mogelijk kenbaar en stuur je gegevens door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

stay home

Het personeel blijft 100% telewerken waardoor zij steeds bereikbaar zijn per mail

Het secretariaat is ook telefonisch bereikbaar. De vaste lijn 016/35.35.00 is doorgeschakeld naar één van onze medewerkers. Indien onze medewerker niet beschikbaar is, belt hij/zij jou later terug.

Enkel op afspraak kunnen materiaal en/of bestellingen opgehaald worden op het RedFed-secretariaat. Maak hiervoor een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alvast bedankt voor het begrip!

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 14 april 2021, blijven de meeste coronamaatregelen voor sport ook na 26 april nog dezelfde. Enkel voor personen vanaf 19 jaar, wordt het toegelaten maximum aantal personen in een sportgroep verhoogd van 4 naar 10 vanaf 26 april, ten gevolge van de aanpassingen in het samenscholingsverbod. Tijdens het OC van 14 april werd, onder voorbehoud, ook een voorzichtig perspectief geboden op verdere versoepelingen voor de sportsector op 8 mei en op een nader te bepalen datum in juni.

In het kort geldt:

Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor en outdoor kan dit in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • Outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels van het samenscholingsverbod.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

 

Algemeen geldt:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
 • Sportkantines blijven gesloten.
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister.
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente. Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

Op basis van de persconferentie na het Overleg Comité van 24 maart 2021 blijven de meeste maatregelen voor sport zoals aangekondigd op 22 maart gelijk. Enkel voor personen vanaf 19 jaar, wordt het toegelaten maximum aantal personen in een sportgroep gereduceerd van 10 naar 4 vanaf zaterdag 27 maart.   

Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor en outdoor kan dit in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
 • Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • Outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd. Vanaf 27 maart is dit maximum 4 personen.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan. Vanaf 27 maart is dit maximum 4 personen.

Specifiek voor sportkampen tijdens de paasvakantie:

Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

 • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders.
 • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
 • Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen.
 • Begeleiding draagt mondmaskers.
 • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
 • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
 • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
 • Overnachtingen zijn niet mogelijk.
 • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

 • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders).
 • Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.
 • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
 • Begeleiding draagt mondmaskers.
 • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
 • Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk en wordt tot strikte minimum beperkt. De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd.
 • Overnachtingen zijn niet mogelijk.
 • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolg

 

Algemeen geldt:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
 • Sportkantines blijven gesloten.
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister.
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente. Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.