Onze redders zijn van onschatbare waarde en verdienen zéker wat extra aandacht. In 2019 nam Sportoase het initiatief om een “Dag van de Redder” te organiseren. RedFed vond dit een fantastisch initiatief en sprong meteen mee op de kar. We riepen iedereen op om zoveel mogelijk foto’s en berichten te plaatsen op sociale media met de hashtag #DagvandeRedder.

Als Vlaamse Reddingsfederatie willen we dit jaar heel graag opnieuw een oproep doen bij de 250 Vlaamse zwembaden, recreatiedomeinen, meren, plassen, scholen, thermen, vzw’s,… die lid zijn van RedFed.

VOOR WAT?

Op de Dag van de Redder uiten we alleen maar respect en waardering voor onze redders.
Onze redders staan elke dag paraat om de veiligheid te garanderen voor elke zwembadbezoeker. Een enorme verantwoordelijkheid die nog veel te vaak onderschat wordt.

WANNEER?

Op maandag 30 mei 2022 maken we er een geel-rode (dit zijn de internationale kleuren van de redder) dag van.

WAT VERWACHTEN WE VAN JULLIE?

Heb je redders in je organisatie of bedrijf? Dan kan je meedoen aan de Dag van de Redder!
Wat kan je doen?

 • Neem een mooie foto van je redder(steam), voeg het logo van de Dag van de Redder toe en plaats je foto op 30 mei op je eigen sociale media met de hashtag #DagvandeRedder.
 • Maak de Dag van de Redder bekend bij je zwembadbezoekers zodat onze redders de appreciatie ook écht voelen op 30 mei.
  • Bijvoorbeeld door de bezoekers een bedankingswoordje te laten schrijven op een groot blad papier in de inkomhal. Dit papier kan nadien verhuizen naar de refter zodat onze redders nog een jaartje kunnen nagenieten.
  • Of bijvoorbeeld door de kleine bezoekers een ‘high five’ te laten geven bij de redder die aan het bad staat.
  • Of bijvoorbeeld door de bezoekers een foto te laten nemen in een échte hoge reddersstoel met een échte redders-outfit.
  • Of …

WAT VOORZIET REDFED?

Via deze link kom je in onze infoheek terecht. Je kan hier het logo (wit of transparante achtergrond) downloaden. Alsook een Facebook-cover met het opschrift “Bedankt aan onze helden…”.
RedFed deelt alle foto’s op haar eigen communicatiekanalen met de hashtag #DagvandeRedder zodat we heel Facebook en Instagram geel-rood laten kleuren.

Steunen jullie mee onze campagne? Onze redders en RedFed danken jullie voor de support!

Je kan sporten, maar je kan ook sportclubben. Het startschot van de promocampagne #sportclubbing is officieel gegeven.

Met maar liefst 32 verschillende sporten wordt de diversiteit aan sporten en meteen ook het plezier en groepsgevoel in de sportclub naar voor gebracht. Vind jij onze 2 lifesavers terug in het filmpje? Wie zoekt die vindt...

Als sportfederatie hebben we de eerste jeugdsport kwaliteitslabels toegekend voor het jaar 2021. 12 clubs tekenden in voor ons gloednieuw jeugdsportproject "Kwaliteitslabels", waarvan 12 clubs een kwaliteitslabel behaalden voor hun recreatiewerking en 9 clubs een kwaliteitslabel behaalden voor hun competitiewerking

Is jouw club ook een superclub? Op maandagavond 7 maart houdt RedFed een online infomoment voor haar clubs. Tijdens dit infomoment wordt het jeugdsportsubsidiedosser voor het sportjaar 2022 voorgesteld, aangevuld met een praktisch gedeelte over het digitaal invullen van het subsidiedossier in LAP.

De vergadering gaat door via MS Teams. Een uitnodiging van de vergadering ontvang je de dag zelf.

Iedereen kan gratis deelnemen. Inschrijven doe je via je persoonlijk profiel in Mijn RedFed.

Een nieuw jaar gaat van start. Maar... onze reddersbijscholingen en -opleidingen voor het jaar 2022 staan voorlopig nog 'on hold'. 

Na een jaar met alleen maar online bijscholingen, willen we heel graag terug fysieke reddersbijscholingen (duurtijd 4u) organiseren in 2022. Door de huidige maatregelen mogen we nog niet starten met onze fysieke reddersbijscholingen. Wil je al wel graag de inhoud van de bijscholingen voor 2022 weten? Neem dan zeker een kijkje op onze webpagina.

Verder wachten we vol ongeduld op de nieuwe richtlijnen van het Overlegcomité om er samen met jullie - en onze reddingsclubs - voor 200% in te vliegen! 

UPDATE 06/01: We starten vanaf 16 januari 2022 met onze fysieke reddersbijscholingen, mits het naleven van enkele strikte regels. De docent geeft hierover meer uitleg.

Stay safe!

Het RedFed-secretariaat gaat er even tussenuit. Het secretariaat zal gesloten zijn van 24 december tot en met 2 januari. Vanaf 3 januari zijn we terug telefonisch bereikbaar.

We wensen al onze leden en partners het allerbeste voor het nieuwe jaar!

 

Vanaf 2022 willen we al onze communicatie nog beter maken! We slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar enkele vrijwilligers die ons team communicatie wil versterken.

We starten met een werkgroep die in de maand december tweemaal online zal samenkomen om ons communicatieplan op punt te stellen.
Je kan hier uiteraard ook vrijblijvend aan deelnemen om jouw mening te geven.

Nadien gaat ieder op zich aan de slag met zijn/haar eigen takenpakket: influencers, ambassadeurs, medewerkers en IT-deskundigen. We hopen op zoveel mogelijk krachten beroep te kunnen doen.

Ben jij geïnteresseerd om ons team te vervoegen? Laat dan zeker van je horen tegen 01/12/2021 via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Er komt een nieuwe Week van de Official aan. Van 1 tot 10 oktober 2021 zetten we onze officials op het hoogste schavotje.

Dit jaar geven we hen allemaal een welverdiende medaille voor hun 100% inzet en expertise tijdens onze wedstrijden reddend zwemmen. Zonder onze officials zouden er geen wedstrijden zijn. Officials zijn dus zeer belangrijk en verdienen daarom ook eens een medaille. Doen jullie ook mee om jullie officials extra in de bloemetjes te zetten? Bezoek dan zeker onze Facebook- en Instagrampagina.

Op dinsdag 5 oktober organiseert VSF samen met het Centrum Ethiek in de Sport ook een live panelgesprek voor alle officials. Meer info: www.weekvandeofficial.be

 

Het laatste EK werd in 2019 georganiseerd. Daarna kwam corona en die zette de internationale en zelfs nationale klok van veel sporten een tijdje stil. Zo ook die van het reddend zwemmen (lifesaving). Het was voor de sporters echt uitkijken naar afgelopen week. Van 12 tot 19 september stond in Castellon de la Plana (Spanje) het Europees Kampioenschap Lifesaving gepland voor Jeugd (15-18 jarigen) en voor de open categorie (16+). Het werd een kampioenschap om nooit te vergeten. Daar kunnen de sporters, de officials, de trainers en de supporters van getuigen.

Onze Belgen kaapten maar liefst 18 medailles weg en waren nog nooit zo succesvol. Ondanks een stijgend internationaal niveau waar veel landen topzwemmers aantrekken blijft België de aansluiting behouden dankzij een goede werking van de Vlaamse Reddingsfederatie (RedFed) en de Ligue Francophone Belge de Sauvetage (LFBS). Met een goede samenwerking tussen de Vlaamse Zwemfederatie en de Vlaamse Reddingsfederatie zouden we nog beter kunnen scoren. In een aantal landen is het zelfs 1 federatie en daar heeft het reddend zwemmen meer aanzien.

Het reddend zwemmen bestaat uit 10 wedstrijdonderdelen die afgewerkt worden in een 50m bad en 10 wedstrijdonderdelen die zich afspelen op het strand en in de zee. Waar België vroeger enkel sterk was in de zwembadproeven is dit nu meer in balans. Op Europees niveau zitten we qua openwater bij de toplanden. Het was het kampioenschap van Sammy Feys en Chloë Porton, die beide aangesloten zijn bij Flanders COAST lifesaving Team (Middelkerke). Ze wonnen elk 2 gouden medailles en 2 zilveren medailles. Chloë deed er nog een extra gouden medaille bij in de Beach sprint aflossing en Sammy won individueel ook nog brons.


Het open team dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Goud:

 • Chloë Porton - beach sprint dames
 • Sammy Feys - surf ski heren
 • 4x90 beach sprint Relay - dames open (Aurélie Romanini, Sofie Boogaerts, Stefanie Lindekens, Chloë Porton)

Zilver:

 • Chloë Porton: beach flags dames
 • Sammy Feys: oceanman heren
 • Rescue tube - dames open (Aurélie Romanini, Bo Van de Plas, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • 4x25m pop - dames open (Aurélie Romanini, Nele Vanbuel, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • Line throw - dames open (Bo Van de Plas, Aurélie Romanini)
 • Line throw - heren open (Lenz Bolckmans, Maarten Van Laethem)

Brons:

 • Sammy Feys: board race heren
 • Robbe Wilmots - beach flags heren
 • Nele Vanbuel - surf ski dames

 

Het jeugdteam dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Zilver:

 • Noël Clement - surf ski heren
 • Melanie Delannoy - beach flags dames
 • Rescue tube - dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lotte Istas, Melanie Delannoy)

Brons:

 • Line throw dames (Ella Jacobs, Lore Dumortier)
 • 4x25m pop dames jeugd (Lore Dumortier, Liezel Bracke, Ella Jacobs, Elise Croes) in een nieuw Belgisch record
 • 4x50m gordelaflossing dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lore Dumortier, Lotte Istas) in een nieuw Belgisch record

 

2021 staat eveneens in het teken van de kwalificaties voor de World Games. Ook op dat vlak behoudt België nog enkele kansen. De volgende 3 atleten staan voorlopig nog in de top-8 van de World Ranking, die van de Internationale Federatie (ILS) recht geeft op een World Games kwalificatie.
- Bo Van de Plas op 100m manikin tow with fins dames
- Bo Van de Plas op 200m superlifesaver dames
- Aurélie Romanini op de 50m manikin carry dames
- Corentin Stavart op de 100m manikin tow with fins heren

Daarnaast hebben de dames sterk gezwommen op hun favoriete onderdeel de 4x25m popaflossing. Ze zetten met 01’19”71 een derde snelste tijd ooit neer op dit nummer. Ze werden in de geschiedenis enkel door zichzelf geklopt tijdens de World Games van 2017 (01’19”69) en op dit kampioenschap bleek Duitsland ook sneller met 1’18”50. Hopelijk kan België in 2022 met enkele atleten naar de World Games (d.i. de Olympische Spelen voor niet-Olympische Sporten). Er komen dit jaar nog een aantal wedstrijden aan waar de Belgen selectietijden kunnen zwemmen. Op 13 en 14 november zijn we te gast in de Wezenberg te Antwerpen waar we een grote internationale wedstrijd organiseren.

Jij bent lid van RedFed, en daar zijn wij heel blij mee! Want we willen graag iedereen blijven betrekken, want samen bereiken we zoveel meer. RedFed heeft een vragenlijst opgemaakt om te peilen naar jouw ervaringen met onze federatie.

In de toekomst wenst RedFed een ‘community’ op te richten waar onze sporters en onze hulpverleners (redders) samenkomen. RedFed brengt al haar leden samen en zorgt ervoor dat de kennis en skills vanuit verschillende invalshoeken worden gedeeld. Want wij geloven er namelijk in: “Once a life saver, always a life saver!”.

Klik hier: VRAGENLIJST (AFGESLOTEN)

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 11 mei 2021 en het federaal ministerieel besluit van 4 juni kregen we een vooruitblik op de versoepelingen die we de komende maanden mogen verwachten. Via deze update trachten we op basis van de beschikbare informatie een overzicht te geven.

In het kort gelden volgende regels vanaf 9 juni:

Voor iedereen:

 • Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.
 • Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:
  • Kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.
  • Conform het MB mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact.
 • Sportactiviteiten in een georganiseerde context:
  • Kunnen doorgaan in een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).
  • Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

Specifiek voor sportkampen en sportstages geldt:

 • Sportkampen voor kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  • Groepen van max 50 personen tot en met 24 juni (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders.
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport.
  • Begeleiding draagt mondmaskers.
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
  • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk tot en met 24 juni, dit kan wel vanaf 25 juni.
  • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

Publiek is toegelaten onder volgende voorwaarden:

 • Bij sporttrainingen en wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van het zelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.
 • Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200).
 • Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen

Algemeen geldt:

 • De richtlijnen voor LO-lessen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.
 • Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het strikt toe.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
 • Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca. Meer info vind je op de website website www.heropstarthoreca.be.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing.

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente. Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

apps01Na overleg met de leden van het Permanent Overlegorgaan (Sport Vlaanderen) werd er besloten om een lijst samen te stellen van de redders die nog bijgeschoold dienen te worden in 2021. Rond 15 mei zullen onze reddingsclubs een datum krijgen om in samenspraak met een erkend VTS-docent een nieuw online reddersbijscholing te organiseren. Deze nieuwe reddersbijscholingen komen nadien in onze activiteitenkalender zodat geïnteresseerde redders zich alsnog kunnen inschrijven.

Ben je gediplomeerd redder en heb je dit jaar nog geen online reddersbijscholing gevolgd? Maak je dan zo snel mogelijk kenbaar en stuur je gegevens door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..