ISB ReddendzwemmenSinds oktober is er een nieuwe reeks brevetten op de markt. RedFed heeft samen met het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) een nieuwe lijn ontwikkeld.

De brevetten reddend zwemmen 1, 2 en 3 moeten een verbreding geven op de huidige leerlijn zwemmen. De focus van deze brevettenreeks ligt enerzijds op het redden van anderen en anderzijds op het redden van zichzelf. Door kinderen de juiste reddings- en overlevingstechnieken aan te leren hoopt RedFed mogelijke verdrinkingen in de toekomst te helpen voorkomen.

Meer informatie over de inhoud en aankoop van de brevetten vind je op www.zwembrevetten.be.

FAQ van de maand

Voor aanvang van de cursus kan je deelnemen aan een sterk aanbevolen adviserende toelatingsproef (= het voorbereidend reddersbrevet behalen). Het is echter geen verplichting om in te kunnen schrijven voor een cursus Hoger Redder. De examinator van de toelatingsproef kan enkel de kandidaat-cursist een positief of negatief advies formuleren in functie van de cursusorganisatie.

 

Beschrijving van de toelatingsproef:

Te water gaan met startduik (1) en 25 meter onder water zwemmen (2), 25 meter op de rug zwemmen met de polsen uit het water(3) binnen de tijd van 1 minuut en 15 seconden (4); gevolgd door 150 meter zwemmen met de ogen boven water en naar voor kijkend (5) in een totale tijd van 4 minuten en 30 seconden.

 • (1) niet toegelaten: inspringen of duiken met hoofd boven water
 • (2) niet toegelaten: ogen boven water voor aantikken of crawl zwemmen
 • (3) niet toegelaten: afstoten/aantikken op de buik; toegelaten: afstoten onder water met armen opwaarts
 • (4) wie vroeger aankomt, mag onmiddellijk doorzwemmen
 • (5) niet toegelaten: waden; toegelaten: wisselen van zwemslag, officiële keerpunten

De proef wordt afgenomen in een 25 meter zwembad. De kandidaat is in zwemkledij. Een zwembrilletje en een neusknijper zijn niet toegelaten. De kostprijs van de toelatingsproef bedraagt min € 2,50.

 

Behalen van de toelatingsproef:

 • op elke cursusplaats: voor de start van elke cursus zijn er mogelijkheden tot het behalen van het voorbereidend reddersbrevet
 • tijdens de trainingsuren van alle erkende reddingclubs
 • in verschillende zwembaden bij de redders (indien ze het brevet voorhanden hebben)

Gelieve met de contactpersonen van de cursus (cursusverantwoordelijke/docent), de club (secretaris/trainer) of het zwembad (kassa/redders) vooraf contact op te nemen.

ca4cef76 8c09 477f a84c e9284d557906

België mag best trots zijn op haar atleten. In totaal sleepten onze Belgische atleten 2 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen medailles in de wacht.

Onze beloftevolle junioren bezorgden België 4 keer het eremetaal. Timon Vandereet en Maarten Van Laethem zijn de kersverse Europese kampioenen op de Line throw. Chloë Porton werd Europese kampioene in de Beach sprint. In de Surfski heren werd het podium mooi gevuld met onze nationale driekleur. Zowel Robin Vestraete (2e) als Sammy Feys (3e) vielen in de medailles. 

In het open klassement stond de teller op 4 zilveren en 3 bronzen medailles. In de individuele proeven behaalde Aurélie Romanini het zilver in de Beach flags en de Beach sprint. Daarnaast werd ze ook derde in de Surf race. De damesploeg werd tweede in zowel de 4 x 25  m popaflossing als in de 4 x 90 m Beach sprint. Tenslotte zwommen onze heren naar het brons in de 4 x 25 m gordelaflossing en de 4 x 25 m popaflossing.

 

Alle resultaten kan je terugvinden via deze link.

Bezoek zeker ook de Facebookpagina voor meer foto's van dit evenement. 

layout

Opgelet!

Wij zijn overgeschakeld naar een nieuwe lay-out. Zowel 'Mijn RedFed' als de 'Clublogin' hebben een nieuw jasje gekregen! 

 

 

2017 07 22 lsa gold medal 597380b0d8fa1Het Belgische aflossingsteam heeft een prachtige prestatie neergezet op de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw.

Bieke Vandenabeele (COAST), Aurélie Romanini (ACF), Sofie Boogaerts (LERC) en Stefanie Lindekens (LERC) wonnen de gouden medaille in de 4 x 25 m popaflossing en tekenden eveneens voor een nieuw wereldrecord. Ze zwommen naar het goud in 1.19.69 en verwezen China naar het zilver.

Bekijk hier alle resultaten van onze Belgische lifesavers.

Een kind geen seconde uit het oog verliezen? Zelfs met de beste wil van de wereld is het haast onmogelijk! Om een verdrinking zoals die van het vierjarig jongetje in Harelbeke op 14 juni toch te voorkomen, werd de expertise van onze voorzitter gevraagd door verschillende nieuwsdiensten. Hij roept ouders op om hun kind vanaf 2,5 jaar al watertechnieken aan te leren.

Vijf oefenvormen voor de allerkleinsten vanaf 2,5 jaar:

 1. Kip aan het spit: Het kind houdt zich vast aan een schuimrubberen buis, terwijl de lesgever die ronddraait.
 2. De ramenkuiser: Het kind hangt met twee handen aan de zwembadrand, en klautert zo langs de omtrek van het water. Het is belangrijk dat de schouders onder water blijven.
 3. De lift: Het kind klimt langs een stok naar beneden om op de bodem een voorwerp te grijpen. Doe de oefening met een zwembril of open ogen.
 4. De reddingsboot: Het kind kruipt vanuit verticale hang in een bootje of op een drijvend vlot. Het hoofd moet eerst onder water gebracht worden.
 5. De boei: Het kind drijft ter plaatse op de rug, met hulp van de lesgever of terwijl het zich vasthoudt aan de kant. Oren moeten onder water blijven.

(Bron: 'Wijs waterwennen', ontwikkeld door Baan Vier)

De actie ‘Auto te Water’ georganiseerd tijdens de Watersportdag op 20 mei in het Sport Vlaanderen Watersportcentrum Hazewinkel kende opnieuw een reuze succes. Dankzij de duikers Kjell, Jochem en Alexis konden tientallen geïnteresseerden veilig de levensreddende ervaring opdoen voor “wanneer het toch eens zou gebeuren”. Onder hen ook Karen Damen van K3, die meermaals met haar zoontje een duik in het water maakten. En als kers op de taart resulteerde deze toporganisatie in een TV-reportage van Kijk Uit op zaterdag 3 juni.

Foto ATW 02

Het was Rik Voorhelst die in samenspraak met Karel Mennes Commissaris Werner Van Cant, de presentator van Kijk Uit, wist te overtuigen over het belang van de opleiding Auto te Water. De korte uitzending van een vijftal minuten net voor het nieuws van 18 uur, was opnieuw een echte promotie voor onze federatie. Te meer omdat de Commissaris op het einde van het programma zeer duidelijk het belang van onze opleidingen benadrukte door al wijzend naar het RedFed-logo demonstratief onze naam te citeren. Gewoonweg geweldig!

Wil je de aflevering opnieuw bekijken? Klik hier.

BobBob kennen we allemaal! Hij/zij is de persoon die geen druppel alcohol aanraakt en ons na een avondje stappen veilig naar huis brengt. Het is een begrip. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil nu ook een campagne van die allure introduceren aan de kust. En als het van RedFed afhangt ook aan de (openlucht) zwembaden en de recreatiedomeinen.

Buddies – de naam is nog onder voorbehoud – moeten voortaan mee een oogje in het zeil houden. Het is de bedoeling dat men iemand aanduidt wanneer men met een groepje vrienden of in familieverband naar zee gaat. Deze persoon let op de rest van het gezelschap. De buddies kunnen elkaar afwisselen en moeten uiteraard niet zelf ingrijpen als het misloopt. Op voorhand kunnen zij wel kijken waar de reddersposten zijn en eventueel al een babbeltje slaan met de redders. Zo kunnen ze hen meteen waarschuwen als er iets gebeurt.

De nieuwe campagne moet ervoor zorgen dat iedereen wat meer sociale verantwoordelijkheid opneemt aan de kust. RedFed werkt samen met het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) en andere instanties mee aan deze nieuwe sensibiliseringscampagne. Pas tegen volgende zomer zal de campagne helemaal uitgewerkt worden. Wordt dus vervolgd!

In de Verenigde Staten, Engeland, Spanje en Nederland getuigden de afgelopen maanden enkele ex-topsporters over het seksueel misbruik dat ze ervaarden tijdens hun sportcarrière. Ook in Vlaanderen deelden een aantal (top)sporters zulke ervaringen, vaak nadat ze er uit schuld- of schaamtegevoel jarenlang over gezwegen hadden.

Net zoals iedereen vindt ook RedFed dat seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik geen plaats hebben in de sport. Waar kan je terecht wanneer je in contact komt met seksueel grensoverschrijdend gedrag? En waar kan je dit melden? We geven een kort overzicht:

 • Als je een acute situatie van ernstig grensoverschrijdend gedrag wil melden, neem je contact op met de politie of consulteer je de hulplijn 1712. Je kan ook in alle vertrouwen terecht bij een arts. In een levensbedreigende situatie bel je de politie op het nummer 101 of voor dringende medische hulp het noodnummer 112.
 • Ook als je in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, heeft het nog steeds zin om dit te melden bij de politie. Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen hoe klein of hoe ver in het verleden ook, hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier.
 • Heb je nood aan een luisterend oor? Heb je iets gezien of meegemaakt, en weet je niet hoe je hiermee omgaat? Bij een vraag, verontrusting, vermoeden, vaststelling of onthulling van grensoverschrijdend gedrag kan je in vertrouwen terecht bij volgende instanties:
  o 1712: ervaren hulpverleners staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.
  o Awel: je kan Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur, of chatten tussen 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen.
  o Voor kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u.
  o Tele-Onthaal op het nummer 106, 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond (en woensdagnamiddag al vanaf 15u) via chat.
 • Daarnaast kan je ook altijd iemand binnen jouw sportclub of sportfederatie contacteren, of iemand in vertrouwen nemen in je omgeving. Sport je in een andere context dan een sportclub en maak je daar grensoverschrijdend gedrag mee? Dan kan je terecht bij de verantwoordelijke van die desbetreffende sportorganisatie of jouw lokale sportdienst.

oproepSport Vlaanderen vraagt aan elke sportfederatie om bij haar ledentelling ook het rijksregisternummer van elk lid door te geven. Een lid zal enkel meegeteld worden in de telling indien alle gegevens ingevuld zijn. Dit is nieuw vanaf de ledentelling van 2017 en heeft een belangrijk invloed op de subsidies van onze federatie.

Naar aanleiding van deze wijziging wil RedFed een vriendelijk oproep plaatsen aan al haar leden:

 • Klik op ‘Mijn RedFed’ in de rode balk.
 • Log in met je e-mailadres en wachtwoord.
 • Nadat je bent ingelogd, kan je je rijksregisternummer toevoegen aan je persoonlijke gegevens.

Gelukt? Heb je je rijksregisternummer toegevoegd? Hartelijk bedankt!!!

Een foutmelding bij het inloggen? Het e-mailadres dat in onze databank staat is ongeldig/onbestaand. We kunnen je dus geen nieuw wachtwoord opsturen. Stuur je naam, geboortedatum en e-mailadres door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we je verder kunnen helpen.

OPROEP: De Reddersstoel - De Boei


Dagelijks worden talrijke mensenlevens gered, vaak zonder dat de hulpverleners de nodige erkenning krijgen.  Naar aanleiding daarvan heeft RedFed sinds vorig jaar een nieuwe rubriek in ons driemaandelijks lifesaving magazine ‘de Boei’.  Voor ‘De reddersstoel’ zijn wij op zoek naar getuigenissen van redders die een reddingsactie hebben uitgevoerd en hier graag hun verhaal over willen geven. Het interview zou telefonisch verlopen. Je kan de vragen in bijlage terugvinden zodat de redder zich optimaal kan voorbereiden op het gesprek. Men mag uiteraard ook zelf een verhaal schrijven en dit naar ons doorsturen. 


Dit is de perfecte gelegenheid om redders en hun professionaliteit in de kijker te zetten.  We horen jullie belevenissen graag.

Je kan ons contacteren via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (016/35 35 00).

(Foto:© Matt Antonino | Dreamstime Stock Photo)